-ROCK ON YOUR OWN STYLE, DANCE YOUR OWN BEAT-


My photo
Perempuan yang sukar diprediksi.

August 29, 2012

Be Transformer.


*selak kalendar*

*berdebar-debar*

*hitung tarikh*

*usap-usap dada*

OH OH OH YA ALLAH. 

19202122232425 26✔ 27✔ 28✔29 30 31      

.2 SEPTEMBER 2012. 
Maka segala kegembiraan dan kemeriahan raya terhenti pada tarikh itu. 
Harapan ingin bergoyang kaki di rumah"Like a Boss" harus dihapuskan pada tarikh itu.
Harapan ingin makan sesuka hati dan tidur bila-bila gua suka turut diluputkan pada tarikh itu.
Harapan ingin bertwitter hingga larut malam turut dibubarkan pada tarikh itu.
Harapan ingin berjimba sehingga duit raya habis turut dimansuhkan pada tarikh itu.

Selamat Tinggal Negeriku. Rumahku dan Katilku. Selamat Tinggal cinta-cintaku di JB. 
say HAI to UPSI. :(
Dahulunya aku mengambil course Asasi Undang-Undang di UiTM Shah Alam. Namun LAW tidak lagi menjadi santapanku. Maka hilang beban yang berpaut di atas bahu comelku selama ini. Hilang juga kekusutan yang serabut minda pada dulu kala. YEHHA. *joget dangdut*

NO MORE UITM. NO MORE LAW. NO MORE WHITE BLACK. NO MORE COURT.

Perubahan demi perubahan aku rasakan. Hangat membara. Menguji akal dan minda. Masanya telah tiba untuk bertukar transformer ke arah lain. Jalan lain. Course lain. Suasana lain. Kawan lain. Semuanya berbeda. Tidak sama seperti dahulu. Harus tabah duduk di negeri peghok sorang diri. Ilmu harus dicari hingga ke negeri China. Banyak ilmu yang kita perolehi maka tidak mudah orang berpijak kepala serta meludah keji terhadap kita.

2 September 2012 tarikh mendaftar. Berperang dengan ilmu hingga berjaya. Ketika berumur 19tahun, aku sudah menjejakkan diri ke peringkat Ijazah. Maka, Universiti Pendidikan Sultan Idris menjadi Universiti terbaru. Universiti kedua. Dan menjadi Universiti Di HatiKu. Akhirnya cita-cita ingin menjadi engineer tercapai kini. Alhamdulilah.

tempat inilah yang akan melahirkan pelajar siswazah berjaya seperti aku. InsyaAllah.

Tiada cinta tak bermakna aku manusia bodoh.
Tiada kekasih tak bermakna aku manusia ketinggalan.
Tiada boyfriend tak bermakna aku tidak laku.
Itu semua tertulis. Kerja cita-cita dahulu. Tunaikan harapan ibubapa. Aku banyak belajar dari kesilapan. Mencari ilmu adalah keutamaanku. Meskipun diherdik, aku akan terus bangkit perjuangkan cita-citaku yang masih belum tertunai. Harapan ibubapa masih lagi ku genggam sehingga ia terburai untuk disajikan.

hidup memang indah tapi rasa keindahan itu boleh dinikmat ketika gembira sahaja.
*salahkan flash camera sebab gambar jadi cerah semacam*

Semoga aku berjaya di negeri perak darul ridzuan. Doakan aku. Salam rindu buat semua :* Goodbye.




August 23, 2012

Edisi Raya :)

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri Wahai Orang Kampung.
Apa khabar Orang Kampung. Lama sudah tak berjumpa. Minta-minta semuanya dalam keadaan sihat sejahtera. Ewahh Ewahh *joget zapin*

Raya Oh Yeah Raya Oh Yeah ! 
*baling mercun bola sambil nyanyi lagu YUNA* 

Sudah tentu ramai blogger yang duk sakan berhabis pulas otak depa untuk update pasai depa punya raya.  Kemain ligat depa menaip. Ada yang hari raya pertama terus upload gambar berbaju raya depa yang liplap bergemerlipan glitter bintang bintang berkerlipan kemain di laman social. Tudiahh awat cek loghat kedah. *tunjal dahi sendiri*

Tahun 2012, saya beraya di Melaka (kampung ayah) dahulu dan Raya kedua bertolak ke Perak (kampung mak). Oleh kerana saya tidak mempunyai kedua-dua nenek dan datuk belah ayah mahupun emak, maka sayu duka rindu di hati pada pagi raya terutama bila takbir bergema pasti terjadi. Muka sedih pasti terukir bukan di bintang tapi terukir di wajah kesayangan hamba tambahan apabila bermaaf-maafan. Maka beruntung lah mereka yang mempunyai kedua nenek datuk. :( *kesat airmata*

Warna pilihan baju raya keluarga guwa adalah purpleeeeeeee. Entah kenapa warna itu menjadi carta utama di hati kami dan amat tertarik menarik memang da'bomb untuk digayakan pada pagi raya.

Location : Melaka Bandar Bersejarah.

HAI SAYA AYU DAN SAYA NAMPAK AYU HEWHEW :)

Dua permata hati kesayangan hamba. Mohon maaf atas segala dosa yang dilakukan. Sejujurnya, saya amat menyayangi mak & ayah :) T.T *lap hingus*

one happy family :) saya sayang keluarga saya :*

ini pula family pakcik saya. merah mak ngah oiiii~ Anak pakcik sungguh nakal. Kena rotan terus tak melawan. Nampak kegarangan aku disitu ? Hihi.

Dari kiri : Along. Angah. Adik. Purple Vs Merah yehhaa.

bersama mereka yang comel :* nampak kecomelan aku terserlah bila pejam mata ketika bergambar huwarhhh sungguh lawak. rasa macam takda mata.

beraya ke rumah kaum kerabat ayah sungguh memenatkan namun menghiburkan terutama makan kuih raya yang beraneka tanpa ada kadar bayaran. Ia percuma. Ia free. Maka rezeki jangan ditolak. Perut harus diisi. Ngaumm.
Adik guwa dan sepupu terkecik guwa memang suka berposing tengah panas.  

3 Gadis dalam keluarga. Mak kata pakai baju sedondon baru nampak sepakat dan nampak sehati sejiwa. Sayang Mak dan Along cikebum cikebum :*


Location : Perak Darul Ridzuan.

Selamat Hari Raya semuanya adoyainyer pun :D 

Hi, kami anak polis. Kami bangga dengan ayah :) Saiz badan adik lebih besar dari kakaknya. Itu kenyataan bukan auta.


Dua hero dalam keluarga aku. Silap besar nak main wrestling atau main pukul-pukul. Kaki penghabiskan makanan serah pada mereka. Aku tewas dalam acara penghabiskan makanan.
Bergambar Bergambar Bergambar~ itu perkara wajibun ghunnah. Tidak bergambar maka tidak lengkap. tidak lengkap maka tidak syiok. tidak syiok maka tidak seronok. tidak seronok maka marker pen. ahh tak lawak ayu. ;p
Untung ada adik-beradik yang sekepala, masuk air dan happening. Dalam kereta mesti bergegar rasa macam nak terbalik kereta papajoe sebab ketawa terbahak-bahak tak ingat dunia. Oh sayang kak long~ sayang wan~ *petik gitar*
Background cantik tapi sayangnya muka sememeh tahan panas. Izinkan saya lempang di pipi sendiri kerana membuat memek muka seperti wajah yang berkerut mahu melepaskan saham ke dalam lubang jamban. Haha.

Wajah awet muda seperti diriku harus dijadikan contoh ye saudara saudari . Meskipun berumur 19tahun namun duit raya sering masuk ke dalam poket seperti air yang mengalir di sungai. Bahkan rasa seperti diri ini berumur 9tahun. LOL.

Bersama papajoe tercinta. Dialah boyfriend yang pertama dan terakhir.

Ku harus pergi tinggalkan kampung tercinta. Selamat tinggal kampungku~ 
Tak mudah aku pergi oh oh~ 

Oleh itu, serangkap pantun saya coretkan sebagai pengakhiran karangan saya pada kali ini. Bacalah ikut denggung dan harakat yang ada. Tayibbbb :)

Pergi ke kedai membeli santan,
Santan diletak di atas peti,
Silap dan salah minta di maafkan, 
jangan disimpan di dalam hati :)

Maafkan tuan hamba jikalau ada terkasar bahasa, terpukul dengan tidak sengaja, terngumpat yang tak kena, tersepak sebab mengada-ngada, tertweet sampai ramai yang terasa.
Tuan hamba hanyalah seorang manusia yang lemah dan sering melakukan dosa. 0-0 yaaa ? Kosong kosong segala kata cacian yang telah kau berikan aahhhh kan dah ternyanyi lagu Najwa Latif~ *tepuk dahi*

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin semuaaaaaaaaa ! *joget-joget*

August 5, 2012

nostalgia idaman.



"sahaja aku berpuasa pada bulan ramadhan kerana Allah Taala".

siapa yang selalu terlajak tak sahur.
siapa yang selalu masa tengahari rasa haus semacam.
siapa yang selalu terliur bila nonmuslim tayang makanan sambil buat muka bangga.
siapa yang selalu diuji kesabaran masa berpuasa apatah lagi kena marah kena maki hamun.
siapa yang selalu berazam puasa penuh tapi kecundang dan ia tetap kecundang.
ya udahlah dugaan masa berpuasa bagaikan kencang beribut taufan.
Maka, bersabarlah sayang :)

bila puasa tinggal dua minggu, hati berasa eksaited laju laju laju. nekad nak baju raya satu almari, kasut satu guni, tudung satu lori, ohhh aku tipu lagi. tidak mampu kudrat ku memiliki semua itu. oleh itu haruslah tepek smiley sedih ":(" agar menunjukkan simpati lalu ada orang yang sudi membeliku baju raya nanti. *jeling-jeling*

Hari raya semua bagai nak gila, Bila puasa semua buat-buat lupa. Berpakaian semua harus sepadan, tapi puasa tak cukup sebulan *cough* oh itu bukan lah diriku ;p Berbicara isu raya, haruslah lagu raya sebagai penguat suasana di bulan puasa.

pejam celik pejam celik sudah hampir ke penghujungnya. *usap-usap dada* *lega*
cuba awak ke shopping mall yang berdekatan, gerenti lagu raya menjadi carta utama di setiap kedai agar menambahkan semangat untuk perhabiskan duit demi beraya.

Sudah duahari waktu tidur malamku tidak lena maka tidak sempat diulit mimpi indah bersama putera raja akibat mendownload lagu raya demi semangat kerayaaan aku. Ternyata lagu raya zaman lama tetap terbaik dan menjadi kegemaran di hati anak muda seperti daku.

Persoalkan siapa penyanyinya itu tidak penting, yang harus dijadikan notis penting ialah lirik yang menusuk kalbu. boleh dikatakan lagu zaman sekarang hampir tenggelam apabila cuba dibandingkan dengan lagu raya zaman nostalgia.

Lagu kegemaran aku apabila raya menjelma adalah seperti berikut :

1) Aishah-Pulanglah. - Suara memukau tidak siapa dapat melawan Aishah. Apabila didengar waktu malam, pastinya hati sayu sayu kedengaran. Lama kelamaan airmata turut menitis eceh. *kesat airmata* *tipu lagi*

2) Jalil Hamid-Raya - Lagu ni sangat happening. COOL GILA WOW. Rasa macam nak berjoget cha cha bila dengar lagu ni. Takda sedih takda duka. Watlek watpeace :D

3) Sanisah Huri-Bersabarlah sayang - Lagu ini sedih. *Amaran* Buat jiwa yang lembut, haruslah menyediakan tisu apabila mendengar lagu sedemikian.

4) Awie dan Ziana Zain-Halaman Asmara - Ayat "asmara" itu tidak kena dengan lagu berkaitan raya. Namun bila didengar secara mendalam, ternyata lagu ni memberi seribu makna.

5) Siti NurHaliza-Sesuci Lebaran - Lagu penyanyi no.1 haruslah menjadi selera rakyat Malaysia. Sekali dengar pasti nak lagi *promote iklan gituww*

6) Senario-Seminggu berhari raya & Puasa dan Raya- Aku lebih minat ke arah lagu yang berunsur kelakar seperti itu. Dengar lagu ni gerenti ewah ewah joget goyang pinggul. *sambil joget zapin*

Sebenarnya banyak lagi lagu raya yang seronok beronok ronok antaranya Suasana di hari raya, Menjelang Hari Raya, Air mata syawal, Zapin Aidilfitri, Dendang Perantau, Ku Pohon Restu Ayah Bonda dan sebagainya. Maka ayuh kita mendownload lagu mulai sekarang sementara menunggu bulan puasa hampir tamat. *gaya promoter kedai*

pamerkan senyuman meskipun penat hadapi segalanya.
Oleh itu aku kehabisan tenaga minda untuk menaip ayat seterusnya. Oleh itu, Kbye. Oleh itu, Selamat Berpuasa. Oleh itu, sila lempang muka aku. Oleh itu, Assalamualaikum :D